Over ons

Stilzijn.nl is een organisatie van liefhebbers die zich inzetten voor één doel, namelijk:

het organiseren van stilteprogramma’s op zeer bijzondere en tot de verbeelding sprekende locaties.

 

Dit in een ongedwongen, vrijblijvende en prettige sfeer, en vrij van dogma’s.

Met behulp van de omringende natuur, de stilte en de beoefeningen wordt je uitgenodigd om te rusten in jezelf. Te zijn met wat er is. Niet door aan jezelf te werken, maar juist in jezelf te ontspannen. Jezelf en het leven toe te staan en te ontvangen. In het vertrouwen dat je daarin jezelf her-innert en hervindt.

Stil zijn past tegenwoordig moeilijk in ons haastige leven. We leven in een structuur van afspraken en verplichtingen, en op momenten dat er even niets van ons wordt gevraagd zoeken we vaak afleiding in internet, televisie en radio.

Door langere periode stil te zijn geven we onszelf de kans om onze ‘innerlijke’ stem te horen. Gewoon ‘zijn’ zonder input van buitenaf, maar mét input van wat er binnen onszelf gebeurt.

Door de stilte kom je tot heldere inzichten en kun je luisteren naar onze werkelijke verlangens en behoeften, maar ook dieper gelegen emoties kunnen aan de oppervlakte komen. In het begin kan dit beangstigend zijn. Je leert in dit programma om met verwondering , compassie en liefde te kijken en te luisteren naar wat er binnen  jezelf afspeelt en dit te kunnen laten zijn.

De stilte in muziek kan zó zwanger zijn van betekenis en van lading

– Reinbert de Leeuw (Dirigent)

Betekent dit dat je het gehele programma niet mag praten?
Voor diegene die het hele programma in stilte willen doorbrengen willen we die mogelijkheid bieden. Dat betekent dat er in de meditatieruimte en algemene ruimtes van het chateau niet gesproken wordt. Ook tijdens het eten zullen we zoveel mogelijk de stilte bewaren. Voel je de behoefte om te praten met elkaar, te bellen of een liedje te zingen, dan is het verzoek om dat in de conversatiekamer, eigen kamer, of buiten op het terrein van het chateau te doen.

Recensies.

Met een warm gevoel denk ik terug aan de laatste retraite.
Omdat ik thuis twee kleine kinderen heb, een baan en een vol leven,heb ik lang getwijfeld of ik mee zou doen. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Het was heerlijk om niet te hoeven zorgen maar zelf verzorgd te worden. De rust en de stilte waren zo fijn. Eindelijk kon ik mijn eigen stem weer horen. Het programma was toegankelijk en de lezingen zeer leerzaam. Vooral de combinatie met yoga en mindfulness vond ik heel fijn. Ik raad iedereen aan dit te doen omdat het ontzettend ontspannen en leerzaam is en je na het programma veel makkelijker momenten voor jezelf kiest”.

– Clarissa –

///

“Start van de meditatieweek. In een prachtige omgeving in Zwitserland, stil tussen de bergen, met alleen het geluid van de beek.We zitten met een groep van ….mensen op kussentjes of stoelen, met ons gezicht naar Han de Wit, onze zenmeester.Naast hem zit Olaf van Kooten die deze week ook zal spreken.
Er is een opgewekte, verwachtingsvolle sfeer in de zaal.

Han opent met de zin: “Ik wil jullie graag ontmoeten. Waarom we hier zijn. Wat mediatie voor ons betekent”.
Mooi, de uitnodiging om elkaar te ontmoeten. Deze week is dan ook anders dan een volledige stilte retraite. Stiltemeditaties worden afgewisseld met loopmeditaties, teisho’s van Han en Olaf en de mogelijkheid om een persoonlijk gesprek aan te gaan met hen beiden.
Tijdens de teisho’s is er gelegenheid om uit te wisselen over onze ervaringen tijdens het zitten. Een kerngedachte van deze week is dat de ontwaakte staat niet in de toekomst ligt maar in het hier en nu. “Is dat bereikbaar?” vroeg ik, schroomvallig maar ook benieuwd naar het antwoord. “En als dat zo is, wanneer dan?” “NU”was het korte en directe antwoord van Han.

“Waar we aan lijden” ging hij verder ‘is dat we de vergankelijkheid, de pijn en de grondeloosheid niet kunnen omarmen. Lijden is een reactie op het niet accepteren van deze drie lijdensvormen”. Iedereen knikte, ik ook. Maar….wat als het leven zoveel pijn geeft dat je bovenstaande wel met je hoofd maar niet met je gevoel kunt volgen? Dat heel je wezen zich verzet, er angst is, paniek? Niet aan denken, weet ik nog dat ik dacht, gewoon je ademhaling volgen. NU zijn.

Aan het eind van de week kwam dit thema terug in de vraag: “Boeddhanatuur, wat is dat?” Han antwoordde: “Een open ruimte waarin we vrij zijn van zijn van zelfbetrokkenheid. Dat we onbevreesd kunnen zijn. Iemand die niet bang is voor haar eigen angst. Dus geen afwezigheid van angst, maar de angst aanzien”.

De mediatieweek was voedend. De lezingen van Han en Olaf inspirerend en inhoudsvol. Zen gericht op het gewone eigen menselijke leven, zonder zich te verliezen in woorden die gaan zweven. “In het gewone leven gebeurt het”, gaf Han aan.

En tot slot: goede organisatie, prachtige accommodatie, heerlijk eten, mooie mensen, leuke lezing van Louise Kleinherenbrink, boeiende bergen en veel hartelijkheid. Misschien gaat het daar wel om, om ons hart.

Ik ga graag weer mee”

Corrie .

///

“De retraite heeft mij vreugde en vriendschap gebracht. De lezingen van Han de Wit en Olaf van Kooten waren voor mij een warm bad, gevuld met kennis, inzicht en humor. Waarbij diepere roerselen van de geest op milde wijze verwoord en gevoeld zijn”.

– Lydia –

///

“Een heerlijk ontspannen week met veel bruikbare inzichten!

Han, Olaf en Louise maakten met hun geweldige lezingen, humor en kennis het programma toegankelijk, ongedwongen en warm.

Voor mij is dit stilteprogramma de manier om even rust te nemen en mijn dagelijkse ritme te doorbreken. Volgende keer weer!”

– David –