Over meditatie

Je kunt stil zijn door simpelweg niet te praten en in een omgeving te zijn zonder storende geluiden. Je kunt dit ook doen door te mediteren en mindfulness te beoefenen.

Meditatie is een concentratieoefening met als doel inzicht te verkrijgen en de geest te sterken.
Door meditatie wordt de kracht van de stilte groter. Dat wat in jezelf afspeelt, gedachten en gevoelens, wordt door meditatie toegankelijker.

Mindfulness vindt zijn oorsprong in het boeddhisme. Het is een aandachtstraining en is het tegenovergestelde van leven op de automatische piloot. Je komt dichterbij je gevoel, zonder erover te oordelen of er direct gevolg aan te geven. Je aanvaardt de situatie zoals die is en creëert zo ruimte om problemen van een andere kant te bekijken. Door dit proces te trainen, leef je intenser en kun je tegelijkertijd makkelijker ontspannen.

Stilteprogramma’s worden vaak een ‘retraite’ of ‘sesshin’ genoemd.
‘Retraite’ betekent: je terug trekken. ‘Sesshin’ kun je vertalen als: in hart geraakt worden of ‘to touch the mind’. Sesshin wordt veelal gebruikt bij Zenmeditatie.

Ons programma is gestoeld op (zen)boeddhistische grondslagen. Dat wil zeggen dat er verschillende boeddhistische gebruiken gehanteerd worden. Ook zullen er lezingen gehouden worden over het boeddhisme en over de relatie tussen boeddhisme, mindfulness, yoga en kunst.

Moet je in het boeddhisme geloven om aan het programma mee te kunnen doen?
Integendeel. Ons programma is voor een ieder toegankelijk, met of zonder religieuze/spirituele achtergrond.
Het programma biedt de mogelijkheid om kennis te maken met de beginselen en de achtergrond van het boeddhisme. Geheel vrijblijvend.